adm 98

 

Engelsova 6

2000 Maribor

 

telefon/fax

02 42-03-016

 

e-mail:
info@adm98.org

MARIBOR

 

mariborMaribor je drugo največje mesto v Sloveniji. Je gospodarsko, univerzitetno, kulturno, športno in sejemsko središče severovzhodnega dela države. Leži v srcu srednje Evrope, na sečišču pomembnih prometnih poti iz srednje v jugovzhodno Evropo ter iz zahodne Evrope v Panonsko nižino. Leži ob reki Dravi, na stiku petih različnih pokrajinskih enot: prometno in energetsko pomembne Dravske doline, živinorejskega in turističnega Pohorja, gozdnatega in kmetijskega Kozjaka, vinogradniških in sadjarskih Slovenskih goric ter poljedelskega Dravskega polja.

 

maribor lentMestu je ta lega odmerjala precejšnjo vlogo že v preteklosti, odmerja mu jo danes in mu jo bo bržčas še bolj v prihodnosti. Maribor je v slabem tisočletju doživljal vzpone in padce. Mestne pravice je dobil v 13.stoletju, v poznem srednjem veku pa je bilo mesto prisiljeno opasati z močnim obzidjem, da je zavračalo turške vojske, ki so tod rinile proti osrčju Evrope. Na Lentu, starem mestu ob Dravi, so njihovi ostanki še dobro ohranjeni.

 

maribor pohorjeIn kako je mesto dobilo ime? Prvič ga je v nekem pismu leta 1836 zapisal pesnik Stanko Vraz. Sestavil ga je iz osnove mar (kar pomeni vnemo, skrbnost) in pripone bor (boj) po zgledu na nemško-zahodno slovansko dvojico Brandenburg: Branibor. Pesnik in politik Lovro Toman je leta 1861 ime pesniško utrdil s pesmijo Mar i bor. Dotlej, pa še kasneje, so Slovenci v ljudski govorici za mesto uporabljali ime Marporg, prirejeno po nemškem Marburg, nastalem iz srednjeveškega Marcpurch, kar je pomenilo grad v obmejni krajini.

 

maribor glavni trgDanes je Maribor je mesto z univerzo, sedežem škofije, razvito kulturno središče z gledališčem, opero in baletom, številnimi galerijami, muzeji, koncertnimi in kongresnimi dvoranami, trgovino, mednarodnim letališčem, znamenitim parkom, športno rekreativnimi objekti itd.

 

maribor turizemZato si prizadeva razviti kakovosten turizem. Ta sloni predvsem na dobrem vinu in kulinariki, dobro ohranjenem mestnem jedrom, ki odslikava podobo stoletij; gotika podaja roko renesansi, najglobji pečat pa je mestu vtisnil barok.

Utrip mesta se zrcali na mariborskih trgih in ulicah. Posebej privlačen je Lent, stari mestni predel ob reki Dravi, ki je skozi zgodovino mesto ločevala, danes pa ga čvrsto veže.

 

vir: Zavod za turizem Maribor

 

atletska zveza slovenijeeuropean athleticsiaaf

SPONZORJI

centralne delavnice

infond holding

possehl

tuš

radio city

rtv slo

večer

slovenska vojska

dumida

žito

terme mariborterme maribor

garni hotel tabor

giga sport

radenska

dana

terme maribor

 

terme maribor

terme maribor

 

© Newman & Clark 2007 Vse pravice pridržane